5 ΛΌΓΟΙ ΝΑ ΤΑΞΙΔΈΨΕΤΕ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ (& ΒΊΝΤΕΟ)

Βερολίνο, πρωτεύουσα της Γερμανίας και μια πόλη όλο ιστορία. Πόλη που αντανακλά και την ακμή αλλά και την παρακμή.

like us on facebook /follow us on diakopares.blogspot.gr για συνεχή ενημέρωση και ενδιαφέροντα άρθρα


Πέρασε από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την περίοδο των Ναζί και του Χίτλερ, οδηγήθηκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στο Ολοκαύτωμα. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο γκρεμίστηκε και ξανακτίστηκε όπως ήταν από την αρχή. Αφού ξαναγεννήθηκε από της στάχτες του, σαν άλλος φοίνικας, το Βερολίνο έπρεπε να περάσει και από την περίοδο του διαχωρισμού. Χτίστηκε, λοιπόν, το γνωστό Τείχος του Βερολίνου και η πόλη χωρίστηκε σε Ανατολικό και Δυτικό Βερολίνο από το 1961 μέχρι το 1989 όπου και γκρεμίστηκε από τους Γερμανούς του Ανατολικού Βερολίνου. Σήμερα είναι μια από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές πόλεις καθώς αποτελεί οικονομικό, πολιτικό και πολιτισμικό κέντρο.

Γι’ αυτό λοιπόν ψάξαμε και βρήκαμε 5 καλούς λόγους για τους οποίους αξίζει μια επίσκεψη στο Βερολίνο!



Αξιοθέατα και βόλτες




1. Αν έχετε όρεξη για μουσεία και αγάλματα, το must είναι το μουσείο της Περγάμου, όπου είναι ίσως το μόνο μουσείο στον κόσμο που έχει διατηρημένη μια τόσο μεγάλη κεντρική είσοδο της αρχαίας πόλης της Μ.Ασίας. Εντυπωσιακά επίσης, είναι τα τοιχώματα της αρχαίας Βαβυλώνας που μπορείτε να δείτε στους χώρους του. Έχει και audio guide στα ελληνικά. Αφου τα δείτε αυτά, δεν είναι ανάγκη να περάσετε τη μέρα σας εκεί, εκτός αν έχετε όρεξη να δείτε... ελληνικά αγάλματα.


2. Αν είστε σινεφίλ, περάστε μια βόλτα από το Sony Center, όπου εκτός από πολλά μαγαζιά και εστιατόρια, εκεί στεγάζεται και το μουσείο του κινηματογράφου. Στο Sony Center γίνεται κάθε χρόνο το φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου (Berlinale) και κοντά είναι ο ιστορικός σταθμός Potsdamer Platz.


3. Στην περίπτωση που ο καιρός το επιτρέπει, ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα περίπατο από το όμορφο πάρκο Tiergarten.


4. Μια από τις πιο ωραίες συνοικίες της γερμανικής πρωτεύουσας είναι το Nikolaiviertel, κοντά στην Alexanderplatz. Είναι αρκετά κεντρικά, και αξίζει να πάτε για μια βόλτα από τα γραφικά σοκάκια.

5. Τα πιο κλασικά αξιοθέατα του Βερολίνου είναι η Πύλη του Βραδεμβούργου και το κοινοβούλιο Reichstag, που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής το ένα με το άλλο. Είναι εκεί που ξεκινάει ο πιο γνωστός και εμπορικός δρόμος του Βερολίνου, η Unter den Linden, όπου σίγουρα θα βρεθείτε.


6. Αν θέλετε να νιώσετε σαν τουρίστας στα χρόνια της Στάζι (λέμε τώρα), πρέπει να επισκεφτείτε το Check Pont Charlie, σημείο όπου περνούσε κανείς από το ανατολικό στο δυτικό Βερολίνο και το αντίθετο. Εκεί έχει πολλά μαγαζιά με αναμνηστικά, μουσεία και μπορείτε να βγάλετε και αναμνηστκή βίζα από την "παραμονή" σας.


7. Οι πιο... περιπετειώδεις, μπορούν να επισκεφτούν το «Beate Uhse Erotic Museum» που βρίσκεται δίπλα στον Ζωολογικό Κήπο και θεωρείται το μεγαλύτερο «ερωτικό» μουσείο στον κόσμο. Ιδρύθηκε από την Beate Uhse, η οποία είχε ανοίξει το πρώτο sex shop στην ιστορία, αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.


8. Για τους λάτρεις της νεότερης ιστορίας, πολύ κοντά στο γήπεδο του Final-4, στη συνοικία Lichtenberg, υπάρχει το μουσείο της πρώην Κρατικής Ασφάλειας, της φοβερής και τρομερής Στάζι. Στεγάζεται στο ίδιο κτίριο του πάλαι ποτέ «εφιάλτη» κάθε αντικαθεστωτικού Γερμανού και έχει την ονομασία «Stasi Museum».

9. Επισκεφθείτε το Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου – έδρα σήμερα της Χέρτα – το οποίο φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936, αλλά και τον τελικό του Μουντιάλ του 2006 ανάμεσα στη Γαλλία και την Ιταλία.



Για φαγητό και ποτό

10. Επειδή τα περισσότερα ξενοδοχεία στο Βερολίνο δεν περιέχουν στην τιμή τους το πρωινό (και μερικά στο χρεώνουν 17 ευρώ το άτομο!), πηγαίνετε μια βόλτα από το
Keyser Soze
(Tucholskystrasse 33, Mitte) - το οποίο έχει πάρει το όνομά του από τον ομώνυμο χαρακτήρα στους Συνήθεις Υπόπτους- και απολαύστε το πιο πλούσιο (και φτηνό) πρωινό της πόλης. Σερβίρει pancakes, αυγά και λουκάνικα μέχρι τις 6 το απόγευμα, οπότε δεν είναι ανάγκη να βιαστείτε. Αλλά εκτός από πρωινό, λειτουργεί και ως μπαρ και εστιατόριο.

11. Αν έχετε μπουχτίσει από τα λουκάνικα, μπορείτε να απολαύσετε πίτσα. Πολύ καλό είναι ένα μικρό ιταλικό για take away pizza στην αρχή της Oranienburger strasse από την Hackescher Markt. Λέγεται Piccola Italia και θα το καταλάβετε από τις τέντες στα χρώματα της ιταλικής σημαίας. Γίνεται χαμός και έχει ουρά συνήθως-αλλά αξίζει.


12. Κλασικό meeting point των Γερμανών αλλά και της ελίτ των τουριστών, είναι το Newton Bar στην πιο high class περιοχή του Βερολίνου, κοντά στην Friedrichstrasse. Eκεί εκτός του ότι μπορείτε να θαυμάσετε μερικές φωτογραφίες του διάσημου Helmut Newton, μπορείτε να πιείτε καφέ αργά το απόγευμα και ένα ποτό το βράδυ. Έχει δύο ορόφους και στον πάνω επιτρέπεται το κάπνισμα.


13. Έχετε όρεξη για clubbing; Πάρτε το μετρό προς την Schlesische Strasse, όπου έχει πολλά μπαράκια ή κάντε στάση στο Hackescher Markt για να πιείτε ένα ποτό στο indie pop, Bang Bang Club (Neue Promenade 10) όπου εκεί διασκεδάζουν οι πιο... ωραίες Γερμανίδες.


14. Οι bon viveurs που δεν είναι τόσο φαν της μπύρας και προτιμούν το κρασί, μπορούν να βρουν τον επίγειο παράδεισό τους στο Weinerei (Veteranenstrasse 14).Πρόκειται για ένα μπαρ με κρασιά, όπου με πολύ λίγα euro μπορείς να καθίσεις όλη ημέρα και να δοκιμάζεις διαφορετικές ετικέτες κρασιών.


15. Μην διανοοηθείτε και δε φάτε γύρο. Απλά διαλέξτε ένα από τα μεγάλα μαγαζιά που έχουν πολύ καλή ποιότητα και είναι κοντά στη Hackesche Markt κοντά στη γωνία με Oranienburger strasse. Στο δρόμο αυτό από νωρίς το βράδυ κάνουν πιάτσα και οι Βερολινέζες... ιερόδουλες.



16. Κοντά σε στάσεις μετρό όπως π.χ. στην Alexanderplatz, υπάρχουν κιόσκια που πουλάνε λουκάνικα, μπύρες και πρέτζελ. Το φαγητό του δρόμου είναι αρκετά καλό, το γεύμα θα σας κοστίσει περίπου 5 ευρώ και θα έχετε περισσότερη ώρα για βόλτες.

Extra Tips


17. Δεν είναι ανάγκη να ταλαιπωρήστε με λεωφορεία και μετρό όταν φτάσετε στο αεροδρόμιο. Όπου κι αν προσγειωθείτε (στο Τegel ή στο Schoenfeld) είναι πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης και το ταξί δεν θα σας πάρει πάνω από 30 ευρώ. Οπότε αν είστε 4 άτομα π.χ. θα σας έρθει μια χαρά.

18. Πολλοί θα σας έχουν πει να πάτε στο Ζωολογικό Κήπο. Αν όμως δεν έχετε πολλές μέρες και ώρες για "σκότωμα" καλύτερα να δείτε άλλα πιο σημαντικά αξιοθέατα και μέρη.

19. Mπείτε οπωσδήποτε στα καταστήματα Αmpelmann με αναμνηστικά δώρα. Τα Ampelmann, δηλαδή τα ανθρωπάκια των φαναριών- οι δικοί μας "Σταμάτης" και "Γρηγόρης"- είναι το σήμα κατατεθέν του Βερολίνου, αφού είναι το μοναδικό σημείο στον κόσμο όπου τα φώτα των φαναριών στους δρόμους έχουν αυτή τη μορφή.

20. Aνεξάρτητα από του που θα μείνετε, πρέπει να έχετε στο μυαλό σας, ότι η ομορφότερη πλευρά του Βερολίνου είναι η ανατολική- ναι, ναι, η πάλαι ποτέ κομμουνιστική. Εκεί τα κτίρια είναι πιο όμορφα, οι συνοικίες πιο γραφικές, ενώ στο δυτικό Βερολίνο τα κρίτια είναι μουντά, γκρι και κακόγουστα.

21. Μην διστάσετε να παραγγείλετε τις μπύρες τη μία μετά την άλλη. Στα περισσότερα μαγαζιά το μισό λίτρο μπύρα έχει μόλις 2 ευρώ! Αυτές οι τιμές δεν ισχύουν μόνο για την μπύρα. Γενικότερα το Βερολίνο είναι πολύ φτηνή πόλη, και οι καφέδες και το φαγητό δεν πρόκειται να σας κοστίσουν όσο στην Ελλάδα.

22. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε την περίφημη «Apfelkuchen», την καλύτερη μηλόπιτα στον κόσμο και βέβαια το σνακ – θρησκεία της Γερμανίας, τις πατάτες με την μαγιονέζα (Kartoffeln mit Mayo).

23. Σε πολλές τοποθεσίες θα μπορέσετε να δείτε από κοντά απομεινάρια από το Τείχος του Βερολίνου και σε μερικούς δρόμους υπάρχουν διαφορετικές πλάκες από όπου περνούσε το Τείχος. Απομεινάρι του υπάρχει και κοντά στο γήπεδο O2 Arena, όπου όλοι σίγουρα θα βρεθείτε.

24. Αν νοικιάσετε αυτοκίνητο, προσέξτε τους ποδηλατόδρομους και μην ξεχνάτε ότι το ποδήλατο έχει προτεραιότητα σε σχέση με εσάς. Όσο κουφό κι αν ακούγεται, αν κάνετε καμιά εξυπνάδα, θα σας πάνε μέσα και το πρόστιμο θα είναι βαρβάτο. Στο Βερολίνο υπάρχουν 620 χλμ ποδηλατόδρομων, ενώ οι ποδηλάτες αποτελούν το 12% της συνολικής κίνησης στην πόλη.

(πηγή oneman.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.