Lonely Planet: Οι 10 κορυφαίοι ταξιδιωτικοί προορισμοί για το 2018

Για 13η χρονιά, οι συντάκτες του Lonely Planet συγκέντρωσαν υποψηφιότητες από εκατοντάδες συνεργάτες τους από όλο τον κόσμο και διάλεξαν δέκα πόλεις για την Best in Travel 2018 λίστα τους.

Πρωτιά για τη Σεβίλλη

Ήδη γνωστή για το εορταστικό κλίμα που επικρατεί στους δρόμους της, τα εξαιρετικά της tapas και τις σχεδόν καθημερινές εκδηλώσεις φλαμέγκο, η Σεβίλλη έχει ακόμα περισσότερα να προσφέρει στους επισκέπτες της την ερχόμενη χρονιά.
Στην ισπανική πόλη, που συμμετέχει και στην δημοφιλή σειρά του HBO, «Game of Thrones», η μεσαιωνική αρχιτεκτονική ανταγωνίζεται τη μοντέρνα. Η πόλη θα φιλοξενήσει τα 31α ετήσια Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου και θα συνεχίσει τους εορτασμούς προς τιμήν του ζωγράφου Μπαρόκ Barolomé Esteban Murrillo.
Και όλοι ανεξαιρέτως, επισκέπτες και κάτοικοι, θα ωφεληθούν. Αυτοί είναι και οι λόγοι που η Σεβίλλη βρίσκεται στην κορυφή της λίστας του Lonely Planet με τις καλύτερες πόλεις να επισκεφθεί κανείς το 2018.
«Η Σεβίλλη, σταδιακά μεταμορφώνεται μέσα στην τελευταία δεκαετία» δηλώνει ο διευθυντής σύνταξης του αμερικανικού περιοδικού Lonely Planet, Alex Howard. «Το πλούσιο σε τέχνη παρελθόν και παρόν της πόλης και ο πρωταγωνιστικός της ρόλος στο Game of Thrones την «τοποθέτησαν στον τουριστικό χάρτη» και την έκαναν την νούμερο ένα πόλη στη λίστα μας για την ερχόμενη χρονιά» προσέθεσε ο Howard.
Με κορυφαία τη Σεβίλλη, «αυτές είναι οι πόλεις που οι ειδικοί μας στα ταξίδια εκτιμούν πως πρέπει να επισκεφθείτε μέσα στο 2018» λέει στο CNNi ο Howard, σύμφωνα με τον οποίο «όλες τους προσφέρουν πειστικούς λόγους για να τις επισκεφθείτε σύντομα».
«Το τοπίο των πόλεων αλλάζει γρηγορότερα από ποτέ, και ακόμα και γνωστές σε κάποιους πόλεις μπορεί να εκπλήξουν τους τουρίστες σε μία νέα τους επίσκεψη».

2 Ντιτρόιτ

Η λίστα είναι γεμάτη από πόλεις που προσφέρουν συναρπαστικές εκδηλώσεις, πόλεις με νέα μουσεία και αθλητικές δραστηριότητες, και πόλεις που έχουν βιώσει την ανθρώπινη παραμέληση ή φυσικές καταστροφές και αξίζουν της προσοχής μας.
υτός είναι και ο λόγος που το Ντιτρόιτ βρίσκεται στη δεύτερη θέση.
«Νέα γήπεδα, ξενοδοχεία, τρόλεϊ και πάρκα, δίπλα σε αποστακτήρια και χώρους τέχνης είναι απόδειξη ότι η γνωστή και ως «πόλη του αυτοκινήτου» είναι γεμάτη ζωή, ενισχυμένη από την δημιουργική και επίμονη ενέργεια των ανθρώπων της, που είναι αισθητή σε όλη την πόλη».
Το Ντιτρόιτ επανακάμπτει από την κατάρρευση της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, με τη συνεισφορά εκείνων που εδώ και χρόνια «πιστεύουν» στην «πόλη του αυτοκινήτου», καθώς και νέων καλλιτεχνών που ο καθένας με τον τρόπο του «μεταμορφώνει» τις άλλοτε εγκαταλελειμμένες γειτονιές.

3 Καμπέρα η Πρωτεύουσα της Αυστραλίας
Πολύ ανώτερη από μια πόλη δημόσιων υπαλλήλων, η Καμπέρα είναι ένα συχνά υποτιμημένο στολίδι στη μέση των λόφων της ενδοχώρας της Αυστραλίας, βολικά τοποθετημένη ανάμεσα στις πίστες σκι του Εθνικού Πάρκου Μπρινταμπέλα και στις παραλίες της ανατολικής ακτής. Η ιστορία και ο πολιτισμός της χώρας επιδεικνύονται με υπερηφάνεια στα πολλά μουσεία, τις γκαλερί και τα θέατρα, ενώ οι αναρίθμητοι χώροι πράσινου και τα πάρκα χαρίζουν στην πόλη φρεσκάδα, ζωντάνια και πολυχρωμία.

4 Αμβούργο

Ένα ταξίδι στο Αμβούργο δεν μοιάζει με κανένα άλλο
Φαντάσου μια βαρκάδα στον Έλβα με προορισμό την επιβλητική Φιλαρμονική του Αμβούργου.
Επιστρέφουμε στο δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης και απολαμβάνουμε τις μεγάλες ανοιξιάτικες ημέρες του, ακούγοντας Beatles από τα πρώτα χρόνια της καριέρας τους και περιδιαβαίνοντας ανάμεσα σε ιστορικά κτίρια και παλιές αποθήκες, που σήμερα έχουν μετατραπεί σε χώρους τέχνης, μοντέρνα γραφεία, διαμερίσματα και ξενοδοχεία. Και όλα αυτά περιμένοντας να ολοκληρωθεί το μοναδικό οικιστικό πρότζεκτ του μεγάλου λιμανιού, που ακούει στο όνομα Hafencity!

5 Καοσιούνγκ Ταϊβάν
Στην Καοσιούνγκ, μια μοντέρνα πόλη στα νότια της Ταϊβάν, ο αρχαίος και ο σύγχρονος πολιτισμός συνυπάρχουν αρμονικά. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το εντυπωσιακό μοναστήρι Φο Γκουάνγκ Σαν και την αίθουσα με τους πελώριους Βούδες του. Στην ταράτσα του Ντριμ Μολ, του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της Ταϊβάν, θα βρείτε μέχρι και μια ρόδα λούνα-παρκ. Οδηγήστε μέχρι το Εθνικό Πάρκο Κεντίνγκ για να απολαύσετε πανέμορφα τοπία.

6 Αμβέρσα
Η πόλη όπου διακινείται ο μεγαλύτερος αριθμός διαμαντιών στον κόσμο, έχει καταφέρει και συνδυάζει μοναδικά το παρελθόν με το παρόν, τον μοντερνισμό, με το φλαμανδικό στοιχείο, τη μόδα με την μακρόχρονη ιστορία. Η Αμβέρσα, με τα πολλά της πρόσωπα, εκπλήσσει τον επισκέπτη και προσφέρει μια ανεπανάληπτη ταξιδιωτική εμπειρία.
Η Αμβέρσα είναι από τις πιο σημαντικές πόλεις στις Κάτω Χώρες τόσο οικονομικά όσο και πολιτιστικά και γνώρισε μεγάλη πολιτιστική άνθηση τον 17ο αιώνα, όταν μεταφέρθηκε εκεί το κέντρο της βελγικής καλλιτεχνικής δημιουργίας από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν μέχρι τότε. Βρίσκεται στη δεξιά (ανατολική) όχθη του ποταμού Scheldt, που συνδέεται με τη Βόρεια Θάλασσα ( http://bit.ly/PrtTqG ) και λίγες είναι οι ομοιότητές της με την πρωτεύουσα του Βελγίου, η οποία είναι εδώ και χρόνια το κέντρο της Ευρώπης.
Το κέντρο της παλιάς πόλης, που χτίστηκε γύρω από τον πιο εντυπωσιακό καθεδρικό ναό της χώρας, είναι τόσο όμορφο και οικείο, όπως ήταν αιώνες πριν. Κρυμμένα σε καλντερίμια και γραφικά δρομάκια, βρίσκονται χιλιάδες εστιατόρια και μπαρ, καταστήματα με αντίκες, γκαλερί τέχνης, σοκολατερί, μπουτίκ σχεδιαστών και καταστήματα διαμαντιών όπου οι ντόπιοι αρέσκονται να ξοδεύουν τα χρήματά τους. Τα καταστήματα που πωλούν διαμάντια και άλλους πολύτιμους λίθους είναι συγκεντρωμένα στον δρόμο Pelikaanstraat, στην εβραϊκή συνοικία.
Ολόκληρη η πόλη μοιάζει με ένα αρχιτεκτονικό μουσείο, από το μεσαιωνικό κάστρο δίπλα στο ποτάμι, μέχρι τις σύγχρονες δημιουργίες στην προκυμαία και τον περίφημο δρόμο Cogels-Osylei, όπου οι αρχιτέκτονες έχουν κάνει… θαύματα! Εξέχουσα είναι η γοτθική και η φλαμανδική μπαρόκ αρχιτεκτονική με χαρακτηριστικό δείγμα το σπίτι του Pieter Paul Rubens, του μεγαλύτερου μπαρόκ καλλιτέχνη της βόρειας Ευρώπης. Μια επίσκεψη στο σπίτι και το στούντιό του στο κέντρο της πόλης ( http://bit.ly/RBuwur ), θα σας δώσει μια υπέροχη εικόνα για την προσωπική ζωή του ζωγράφου, ενώ επίσης μπορείτε να θαυμάσετε μερικά από τα πιο αναγνωρισμένα έργα του σε εκκλησίες και μουσεία σε όλη την πόλη.
Επιπλέον, η Αμβέρσα αποτελεί ένα διάσημο κέντρο της μόδας και «μαγνήτη» για όσους θέλουν να ξοδέψουν λεφτά σε ψώνια. Για μια πόλη του μεγέθους της, μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα εκπληκτικό αριθμό παγκοσμίου φήμης σχεδιαστών μόδας και πολλοί έχουν δημιουργήσει μπουτίκ εδώ.

7 Ματέρα Ιταλία

Είναι μία από τις αρχαιότερες κατοικημένες πόλεις του κόσμου, με λαξευμένες σπηλιές, όπου οι κάτοικοι συνήθιζαν να ζουν. Βρίσκεται στην περιοχή Μπαλιζικάτα της Ιταλίας και βρίσκεται δίπλα σε ένα μικρό φαράγγι, με τον ποταμό Gravina να ρέει από κάτω.
Η UNESCO την έχει χαρακτηρίσει Μνημείο Παγκόσμια Κληρονομιάς, ενώ το 2004 εκεί γυρίστηκε η ταινία «Το πάθος του Χριστού» από τον Μελ Γκίπσον.
Η Ματέρα είναι έτοιμη να γίνει ο επόμενος προορισμός τόσο της Ευρώπης όσο και του κόσμου, οπότε προλάβετε να την επισκεφτείτε πριν σας πάρουν άλλοι τον ήλιο της.
Μια αξέχαστη βόλτα
Η πόλη χωρίζεται στο κέντρο και τα γύρω-γύρω βράχια. Ενα τέλειο πάντρεμα με φυσικό και αρχιτεκτονικό κάλλος. Κάντε μια βόλτα στο Parco della Murgia Materana, ένα εθνικό πάρκο με καταπληκτική θέα. Η Ματέρα έχει κατ' επανάληψη αποτελέσει τοποθεσία γυρισμάτων για ταινίες εμπνευσμένες από τη Βίβλο. Οι λιθόστρωτοι δρόμοι της πόλης θυμίζουν μια άλλη εποχή, κάνοντας τον αέρα της πόλης να θυμίζει κάτι ιστορικά παραμυθένιο.
Οι σπηλιές
Αχ, αυτές οι σπηλιές. Για να καταλάβει κανείς την ιστορική διαδρομή της πόλης θα πρέπει να έχει στο νου του πως οι σπηλιές ήταν και παραμένουν κατοικίες ορισμένων. Μάλιστα, κάποια ξενοδοχεία έχουν υιοθετήσει την πρακτική των σπηλιών-κατοικιών, δημιουργώντας μοναδικής αισθητικής καταλύματα. Πολυτέλεια τεσσάρων αστέρων μέσα σε βράχια, που δεν έχει να στερηθεί τίποτα από τη διαμονή στους τοίχους ενός δωματίου.

8 Σαν Χουάν Πουέρτο Ρίκο

Στην 8η θέση της λίστας βρίσκεται το κατεστραμμένο από τον πρόσφατο τυφώνα, Σαν Χουάν.
«Το Σαν Χουάν είναι μία ζωντανή πόλη, κάτι που σε ένα μεγάλο του βαθμό οφείλεται στους ανθρώπους που ζουν σε αυτή» αναφέρει ο Bailey Freeman, συντάκτης του Lonely Planet για την Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική.
«Παρακολουθούμε την κατάσταση έπειτα από το χτύπημα του τυφώνα Μαρία τον προηγούμενο μήνα, και παρά του ότι οι προσπάθειες ανακούφισης των πληγέντων συνεχίζονται, πιστεύουμε πως η πρωτεύουσα του Πουέρτο Ρίκο θα εκπλήξει τον κόσμο με το πόσο γρήγορα μπορεί να ξανασταθεί στα πόδια της» τονίζει ο Freeman.
Ο ίδιος δηλώνει πως «οι λόγοι που συμπεριλάβαμε το Σαν Χουάν στη λίστα με τις καλύτερες πόλεις να επισκεφθεί κανείς το 2018, παραμένουν δυνατοί. Πολλές τοπικές επιχειρήσεις και ξενοδοχεία επαναλειτουργούν, και είμαστε πεπεισμένοι πως η πρόοδος θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά».

9 Γκουαναχουάτο Μεξικό

Το Guanajuato, που είναι παγκοσμίως γνωστό για το φεστιβάλ Θερβάντες (Festival Cervantino), ένα καλλιτεχνικό φεστιβάλ που προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο, είναι και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η παλαιά πόλη χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και εκεί μπορείτε να επισκεφθείτε πολλές από τις σημαντικές τοποθεσίες του Μεξικού, θρησκευτικού και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος. Επίσης, στο Guanajuato ξεκίνησε το κίνημα ανεξαρτησίας του Μεξικού και εκεί έγινε η πρώτη αποτυχημένη εξέγερση εναντίον της αποικιοκρατικής κατοχής

10 Όσλο Νορβηγία

Μπορείτε να δείτε από πράσινα λιβάδια και ζεστές καλοκαιρινές μέρες, μέχρι χιονισμένα τοπία με πολλούς βαθμούς υπό το μηδέν. Παρότι αυτή η εποχή θεωρείται «μεταβατική» με τον υδράργυρο να ανεβαίνει αισθητά, εννοείται πως από τη βαλίτσα σας δεν πρέπει να λείπουν μερικά πιο ζεστά ρούχα. Εξάλλου ο καιρός της Νορβηγίας είναι απρόβλεπτος. Άσχετα όμως από τις προθέσεις του καιρού, θα βρείτε πολλά ενδιαφέρονται αξιοθέατα να δείτε και αλλά δεκάδες μέρη να γνωρίσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.